Buitengewone Proeverij een groot succes

Met dank aan 7 chefs van Le Mirage, Eindeloos, 't Voorhuys, Het Wapen van Ens, The Bottom, Netl en Hotel Van Saaze was de Fair Streekmarkt afgelopen zaterdag extra bijzonder. Met producten van de markt hebben zij de heerlijkste hapjes bereid die gratis aan het publiek werden uitgedeeld. 

De Fair Streekmarkt Noordoostpolder bedankt de chefs hartelijk voor hun fantastische bijdrage aan de Buitengewoon Fair Streekmarkt van 26 januari! Kou en sneeuw trotserend hebben zij op een buitengewone manier de mogelijkheden van streekproducten laten zien en proeven.

IJspegels aan een van de stands:





Nieuwe standhouder op de Fair Streekmarkt

Komende zaterdag wordt de Fair Streekmarkt uitgebreid met Steeffies Stroopwafelkraam. Kersverse onderneemster Stephanie Boons maakt heerlijke verse stroopwafels ter plekke voor u klaar.




Steefies Stroopwafelkraam is ook in te huren voor feesten en partijen. U kunt reserveren via telefoonnummer 06-47 03 44 44.

Elke zaterdag op het Kettingplein: Henrike's bio-groenten

Elke zaterdag kunt u op het Kettingplein in Emmeloord heerlijke biologische groenten kopen in de kraam van Henrike Kathmann. Haar kraam biedt een ruim assortiment met, onder andere, courgettes, aardappelen, pompoenen en haar specialiteit: mierikswortel en 4 verschillende soorten bieten.

In de kraam van Henrike zijn ook producten van andere lokale producenten te koop zoals sap en jam, (geiten)kaas en wijn.


Elke laatste zaterdag van de maand staan er op de Fair Streekmarkt 10 kramen met een breed assortiment lokale en fair trade producten. Komende zaterdag is er bovendien een proeverij van hapjes bereidt met de producten van de Fair Streekmarkt. Meer informatie daarover vindt u hier: Buitengewone Fair Streekmarkt op zaterdag 26 januari.

Fair trade op de Fair Streekmarkt

Bij de uitdrukking "fair trade" gaat het over duurzame ontwikkeling in de internationale handel, met name de export van arme landen naar rijke westerse landen. Om uitbuiting te voorkomen, krijgen boeren en producten minimaal de prijs voor hun producten die de werkelijke productiekosten dekt. Daarnaast ontvangen de producenten een extra bedrag dat zij moeten besteden aan ontwikkelingsprojecten in hun omgeven. Dat geld wordt bijvoorbeeld geïnvesteerd in onderwijs, gezondheidszorg, aanleg van wegen en kredietsystemen in hun omgeving. (bron: Wikipedia en Fair Trade International)

De Wereldwinkel is een mooi voorbeeld van een fair trade organisatie. Zij kopen hun artikelen in volgens eerlijke handelscriteria. De producten zijn gemaakt met respect voor mens en milieu. Doordat de leveranciers een rechtvaardige prijs krijgen voor hun producten, kunnen zij een menswaardig bestaan opbouwen.

In Nederland komt het regelmatig voor dat de prijs die voedselproducten krijgen, (veel) lager is dan de kosten die zij gemaakt hebben omdat voedsel te produceren. Nederlandse boeren en telers worden namelijk niet beschermd tegen lage prijzen. De consument merkt weinig van die lage prijs; in de winkels en supermarkten moet evengoed een hoog bedrag betaald worden voor groenten en fruit. De boeren en telers zien hier echter niets van terug.

De Fair Streekmarkt Noordoostpolder geeft lokale boeren en producenten de kans hun producten rechtstreeks te verkopen aan de consument voor een prijs die voor zowel de producent als de consument redelijk is. Op die manier wordt er op lokaal niveau ook het principe van fair trade toegepast.

Lokaal verbouwd voedsel en lokaal geproduceerde artikelen hebben, onder andere, de volgende voordelen:
  • Steunen van de boeren en ondernemers die op de markt een betere prijs krijgen;
  • De consument betaalt vaak wat minder voor de producten dan in de supermarkt;
  • Vergeleken met winkelketens, dragen lokale producenten meer bij aan de plaatselijke economie. Het geld dat zij verdienen, wordt vooral weer geïnvesteerd en uitgegeven binnen de eigen gemeenschap;
  • Het kost minder transport als lokale producten lokaal verkocht worden;
  • Behoud van akkers en weilanden in je omgeving;
  • Er wordt op markten vaak minder verpakkingsmateriaal gebruikt, dat levert minder afval op;
  • Er is duidelijkheid over de herkomst van de producten: geen gesjoemel;
  • En in een wereld waar door globalisering het verschil tussen landen, steden en dorpen steeds meer verdwijnt, hebben lokale producenten en hun producten een belangrijk onderscheidend vermogen. Zij geven dorpen en steden een herkenbaar en bepalend karakter wat, voor zowel de bewoners van de streek als voor toeristen, zeer aantrekkelijk is. 
De Fair Streekmarkt Noordoostpolder draagt bij aan een sterke gemeenschap binnen de Noordoostpolder waar producent en consument rechtstreeks in contact met elkaar staan.




Buitengewone Fair Streekmarkt op 26 januari

De Streekmarkt van zaterdag 26 januari krijgt een buitengewoon karakter door samenwerking van de gemeente Noordoostpolder, zeven horecabedrijven uit de Noordoostpolder en de Fair & Streekmarkt.

Chefs van Eindeloos, The Bottom, Le Mirage, hotel Van Saaze, Netl, 't Voorhuys en Het Wapen van Ens bereiden op de markt smaakvolle gerechten met de producten van de Streekmarkt. U kunt deze gerechten gratis komen proeven! Bovendien krijgt u gratis de recepten mee en kunt u bij de kramen de bijbehorende producten kopen zodat u thuis direct aan de slag kunt.

De Streekmarkt staat op het Kettingplein en duurt van 10.00 tot 16.00 uur. De kookdemonstraties worden gehouden van 11.00 tot 15.00 uur.

Deze chefs staan zaterdag 26 januari voor u klaar!

Proeverij van poldergerechten op streekmarkt 26 januari

Bron: De Noordoostpolder

De weekmarkt op donderdag 24 januari en de streekproductenmarkt op zaterdag 26 januari krijgen een buitengewoon tintje. Horecaondernemers uit Noordoostpolder koken op deze markten poldergerechten in winterse sferen. Bijzonder is dat de gerechten worden bereid met producten van eigen markt. De marktkooplieden zorgen voor de producten.


De deelnemende koks en horecaondernemers
Café-restaurant Eindeloos, Le Mirage, The Bottom, ‘t Voorhuys uit Emmeloord, Hotel van Saaze en Netl uit Kraggenburg en Het Wapen van Ens doen hieraan mee. De horecaondernemers koken poldergerechten in winterse sferen, die de marktbezoekers kunnen proeven. Vallen de gerechten in de smaak, dan kunnen de bezoekers het recept krijgen en de bijbehorende producten kopen bij de marktkooplieden.
Op donderdag 24 januari kunnen bezoekers van 9.30-12.30 uur proeven van de gerechten die worden bereid met producten van de weekmarkt. Om 10.00 uur is de officiële opening door wethouder Ruifrok. Op zaterdag 26 januari van 11.00-15.00 uur wordt er door de chefs gekookt met producten van de streekproductenmarkt.
De weekmarkt vindt iedere donderdag plaats op het Kettingplein en bijhorende parkeerterrein. De buitengewone kookwagen staat donderdag 24 januari op het parkeerterrein bij het Kettingplein. De streekproductenmarkt staat op het Kettingplein en wordt iedere laatste zaterdag van de maand gehouden. De markt waarbij alleen producten van eigen bodem worden aangeboden is een initiatief van fruit– en groente teler de heer Van Vilsteren uit Marknesse.

Fair Streekmarkt 26 januari met Preuvement

Benieuwd naar de smaak en mogelijkheden van fair trade en lokale producten? Kom proeven van al het lekkers dat de Fair Streekmarkt u te bieden heeft!

Op 26 januari worden tijdens de vierde Fair Streekmarkt diverse kookdemonstraties gehouden. Koks van vooraanstaande restaurants uit de Noordoostpolder bereiden heerlijke hapjes met de producten van de Streekmarkt. Deze hapjes worden tussen 11.00 en 15.00 uur uitgedeeld aan het publiek.