Bijzondere gast: Buitenbant

Tineke Alberts van Buitenbant is vandaag gast op de Fair Streekmarkt. Buitenbant is haar biologische bedrijf dat ook Demeter gecertificeerd is. Tineke teelt samen met haar vrouw Herma zaad van o.a. bloemen, groenten en pompoenen. Zij leveren aan de Bolster en vanaf 2014 ook aan Het Cruydt-hoeck.



Op de boerderij van Tineke en Herma is van alles te beleven: het is o.a. de start van een "op de kuierlatten"-wandelroute, ze verkopen er regelmatig biologische producten  uit eigen groente- en fruittuin en je kunt er bijvoorbeeld meewerken tegen kost en inwoning.


U kunt vandaag op de Fair Streekmarkt zaden kopen van Tineke en haar om advies vragen.


Paaskorting in de kraam van Fruit in de Fles!

Komende zaterdag op de Fair Streekmarkt: een speciale paasaanbieding in de kraam van Fruit in de Fles.



Bent u niet in de gelegenheid om zaterdag naar de Fair Streekmarkt te komen? U kunt ook online bestellen in de webwinkel van Fruit in de Fles. (de paasaanbieding is alleen geldig tijdens de Fair Streekmarkt op zaterdag 30 maart). 



Verkrijgbaar op de Fair Streekmarkt

Komende zaterdag verkrijgbaar op de Fair Streekmarkt Noordoostpolder:


Landwinkel Versluis heeft zaterdag een lekker recept klaarliggen. U kunt het gratis ophalen in de kraam. 

Afstand tussen boer en burger belemmert innovatie

Bron: trouw

Na decennia van goedkope voedselproductie staan landbouw en voedselindustrie voor nieuwe uitdagingen. Maar doordat boer en burger in twee totaal gescheiden werelden leven, wordt echte verandering tegengehouden. Onnodig, stelt Joris Lohman, voorzitter van Youth Food Movement.

Het zijn niet alleen de schandalen rond paardenvlees, al dan niet biologische eieren of Ikea-gehaktballetjes die voedsel tot een van de meest besproken onderwerpen van dit moment maken. Boerenmarkten, kookprogramma's op televisie, festivals, foodmagazines, urban farming en daktuinieren: food is al tijden hip. Een groeiende groep stadsbewoners - sommigen noemen zichzelf zelfs 'foodies' - koketteert met kookkwaliteiten en koopt alleen nog streekproducten, liefst biologisch, maar in ieder geval van 'een boer die ze kennen'.

Winkelketens als Marqt, met een authentieke uitstraling en een belofte van duurzaamheid, schieten als paddenstoelen uit de grond. Waren niet zo lang geleden tv-chefs nog beroemdheden, tegenwoordig is het cool om een boer te kennen. Van celebrity chef naar celebrity farmer. Maar dan wel een boer die in het ideale plaatje van de stadsbewoner past: een geblokt overhemd, vijf kippen in de tuin, een gebronsd hoofd en een strootje in de linker mondhoek.

Deze overmatige aandacht voor eten gaat aan de 'gewone' Nederlandse boer voorbij. Sommige boeren weten slim gebruik te maken van de ontwikkelingen en vermarkten producten tegenwoordig als lokaal of streekproduct. Duurzaamheid is business geworden: het label biologisch, een extra ster van de Dierenbescherming of een andersoortig logo zorgt voor een onderscheidend product en daarmee extra marge. Maar het gros van de agrarisch ondernemers doet gewoon wat ze altijd al deden: goed en voldoende voedsel produceren. Ze werken dag in dag uit in de stal of op het land, rijden op de trekker en halen hun schouders op voor die stadse drukdoenerij.

"Gemoedelijke streekgebonden productie staat in schril contract met de realiteit waar veel agrarische ondernemers mee te maken hebben. Het zijn twee verschillende werelden. Het is de wereldmarktprijs versus kleinschalige verkoop", schreef journalist Arno de Snoo enige tijd geleden in agrarisch vakblad Nieuwe Oogst. Het is zaak die twee werelden weer met elkaar te verbinden.

Dat de Nederlandse landbouw verandert, is duidelijk. Het is van belang om zowel producenten als consumenten bij dit proces te betrekken. Zo kan de maatschappelijke discussie over 'duurzaamheid' niet zonder de inbreng van boeren,  en moet er goed naar de veranderende wensen van de consument worden gekeken. Die wensen raken de boer tenslotte direct in de portemonnee. Er zijn genoeg vragen te beantwoorden. Wat is biologisch? Waarom moet een koe eigenlijk de wei in? Hoe produceren we over tien, twintig jaar in Nederland? Moeten we ons meer op de lokale markt richten, met streek- en ambachtelijke producten, en is de consument bereid daar meer voor te betalen? Heeft het maken van een onderscheidend product nog meer voordelen naast de extra marge?

De boer als producent en de burger als consument leven in totaal gescheiden werelden. Ze kijken naar dezelfde wereld, maar zien een ander plaatje. Termen als dierenwelzijn en duurzaamheid hebben in beide werelden totaal verschillende betekenissen. Boer en burger lezen andere kranten, bezoeken niet dezelfde evenementen en spreken een andere taal. De misverstanden zorgen voor ergernis en onbegrip aan beide kanten (een goed voorbeeld is de discussie over landbouwsubsidies), maar wat veel erger is, de scheiding van werelden houdt verandering en innovatie tegen. Het vreemde is: boer en burger willen best. De boer vind het juist mooi om uitleg te geven over de dagelijkse praktijk, en de burger is best bereid het romantische plaatje van de bioboer op te geven.

Dialoog is belangrijk, maar het houdt niet op bij praten. Het is niet voor niks dat er zoveel maatschappelijke aandacht is voor voedsel. Na decennia van goedkope voedselproductie staat de landbouw en voedselindustrie voor nieuwe uitdagingen. De burger begint dat ook te begrijpen en wil graag meepraten. Nieuwe oplossingen komen alleen tot stand als het begin van de voedselketen - de boer - en het einde van de voedselketen - de burger - elkaar verstaan. Burger, ga op zoek naar de herkomst van het eten op je bord, en boer, gooi die staldeur open. Het is vast minder eng dan het lijkt.

Joris Lohman is voorzitter van de Youth Food Movement (YFM)

YFM en NAJK (Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt) startten in 2013 'Het Eetcafé', een on- en offline hangout voor boer en burger. Naast een websiteorganiseren YFM en NAJK Eetcafé's door het hele land.

Komende Fair Streekmarkt: Hongaarse Lángos

Brouwerij Kasparus verkoopt komende zaterdag echte Hongaarse Lángos op de Fair Streekmarkt. Het is een populaire snack in Hongarije, gemaakt van o.a. meel, melk (of water), suiker en zout en gebakken in olie. Het lijkt op een platgeslagen Nederlandse oliebol. De Hongaren doen er vervolgens een topping op van bijvoorbeeld zure room en kaas, ham, worst of knoflookboter.

Kokkin Krisztina, de Hongaarse vrouw van brouwer Kasper, maakt de Lángos op traditionele Hongaarse wijze. Vers uit de pan, die moet je geproefd hebben!

Heeft u interesse in Hongaarse catering voor een feest, evenement of andere gelegenheid? "Krisztina's Keuken" verzorgt catering op maat. Kijk voor meer informatie op de website van Kasparus: www.kasparus.nl.


Fair Streekmarkt Noordoostpolder: elke laatste zaterdag van de maand 
op het Kettingplein in Emmeloord. 

Recept: verse pasta met tomatenhoningsaus

De zaterdag voor Pasen is een uitstekende gelegenheid om uw paasinkopen te komen doen op de Fair Streekmarkt. Met de producten die op de markt te koop zijn, kunt u bijvoorbeeld dit heerlijke pastagerecht maken:

Recept "verse pasta met tomatenhoningsaus" (2-3 personen)

250 gram verse pasta van "Onze Pasta"
1 winterwortel
1 ui
4-5 tomaten, in stukken gesneden (eventueel ontveld)
200 gram rundergehakt van bio-rundvlees Galema
geraspte Polderboerke kaas van Poldergenot
roomboter of olijfolie
3 flinke theelepels polderhoning, verkrijgbaar in diverse kramen
2 tl Italiaanse kruiden
peper en zout naar smaak

Rasp de wortel en snipper de ui, bak ze in een flinke koekenpan totdat ze enigszins bruin zijn. Voeg de tomaten toe en roer goed door. Rul de gehakt in een aparte pan en voeg het toe aan de saus plus de honing. Voor een gladde saus even staafmixen indien gewenst.

Zet een pan water op en voeg de verse pasta toe als het water kookt. Breng het water snel opnieuw aan de kook. De pasta is gaar na 2-3 minuten.  Giet af en spoel de pasta af onder koud water.

Serveer de pasta en de saus met de geraspte kaas erover. Geniet er van met een glas wijn van Wijngaard Maronesse of een heerlijk biertje van Kasparus.




Fair Streekmarkt op 30 maart

De eerstvolgende Fair Streekmarkt Noordoostpolder is op zaterdag 30 maart, niet zoals op de folder vermeld staat op 23 maart. Er is weer volop aanbod van onder andere (biologische) groenten en fruit, verse polderpasta, wijn, bier en likeuren, jams, fruitsappen, biologisch vlees en fair trade producten van de Wereldwinkel.









"Onze Pasta" stelt zich voor


Hannie Naus van "Onze Pasta"
De verse pasta die gemaakt wordt door "ONZE PASTA" is van biologische tarwe uit onze eigen omgeving: de Noordoostpolder. Door de goede en gezonde eigenschappen is deze tarwe uitstekend geschikt voor het maken van pasta.

De tarwe wordt met zorg en aandacht tot meel gemalen op een authentieke windgedreven graanmolen. Het meel wordt niet opgeschoond tot witte bloem waardoor het de zo belangrijke vezels nog in zich heeft. Dat zorgt voor een voedzame pasta met een volle, zachte en rijke smaak. Door de toevoeging van ei in plaats van water, ontstaat een heerlijke pasta van eigen bodem die ook nog eens SKAL-gecertificeerd is.


Behalve pasta van tarwe, maken wij sinds kort ook pasta van spelt. Spelt is een zeer voedzame "oergraansoort". Het wordt relatief makkelijk verteerd en is kan daardoor vaak ook gegeten worden door mensen die allergisch zijn voor tarwe.

pasta "Gigli
"Onze Pasta" is in verschillende vormen verkrijgbaar: spaghetti, tagliatelle, penne, spumoni, gigle en trecce. De tagliatelle is zowel naturel verkrijgbaar als gekruid met knoflook, oregano en basilicum.

Verse pasta heeft een kooktijd van slechts enkele minuten (2-3) en de bewaartijd enkele weken in de koelkast. De pasta kan ook goed ingevroren worden. Voeg de nog bevroren pasta toe aan ruim kokend water en houd een iets langere kooktijd aan.


pasta "Spumoni"
Door de korte kooktijd raden wij aan de bijgerechten eerst te bereiden en de saus niet vooraf te mengen met de pasta maar apart te serveren. De pasta is overigens ook heerlijk zonder saus; na het koken de pasta afgieten en in een vergiet even afspoelen onder de kraan. Terugdoen in de pan en met een beetje olie (zout en peper) opschudden. Heerlijk bij een biefstukje, gerookte zalm of een vegetarische roerbak.


Verkoop

"Onze Pasta" staat op de Fair Streekmarkt Noordoostpolder: elke laatste zaterdag van de maand op het Kettingplein in Emmeloord.

Verkooppunten:

Landwinkel Versluis












Voor meer informatie kunt u mailen naar: info@onzepasta.nl.
Twitter: @OnzePasta