Morgen op de Fair Streekmarkt

Komende zaterdag 27 april op de Fair Streekmarkt: 

De Hongaarse Langos van Krisztina's Keuken waren op de markt van 30 maart een groot succes. Morgen
serveert Krisztina een andere Hongaarse lekkernij: palacsinta. Dat zijn dunne pannekoekjes die zonder olie of boter gebakken worden en gevuld worden met bijvoorbeeld jam, hazelnootpasta, fruit, de variaties zijn oneindig. Heerlijk!





De boerinnen van Buitenbant staan weer met een selectie biologische zaden van De Bolster. Tineke en Herma leveren o.a. goudsbloem-, pompoen- en cosmeazaad aan De Bolster. U kunt zaden bij hen kopen en hen om zaaiadvies vragen.

Een nieuwe standhouder op de Fair Streekmarkt is "Lost in the Woods" met handgemaakte ambachtelijke zeep. Handgemaakte zeep heeft een aantal voordelen ten opzichte van fabrieksmatig geproduceerde zeep. Zo is het van nature rijk aan glycerine dat huidverzorgend en vochtaantrekkend, is. Veel mensen hebben problemen met hun huid, bijvoorbeeld allergieën, eczeem of een gevoelige huid. Deze mensen kunnen gebaat zijn bij het gebruik van handgemaakte zeep. Het is mild en droogt de huid niet uit. De zepen van "Lost in the Woods" bevatten geen conserveringsmiddelen en ze zijn niet getest op dieren. Dat is niet alleen fijn voor je huid maar ook voor het milieu!

Leuk voor vaderdag: bierzeep gemaakt met bier van Brouwerij Kasparus uit Nagele in cadeauverpakking met 2 flesjes Kasparusbier.
Leuk voor moederdag: een hartvormig schaaltje met een zeepje, een lippenbalsem en een washandje.



Fruit in de Fles heeft een speciale moederdagaanbieding:


Verder op de markt:
  • Wijn
  • Kaas
  • Vlees: rund, varken, kip en lam 
  • Groenten
  • Fruit
  • Sappen en Jams
  • Likeuren
  • Verse biologische pasta van poldertarwe
  • Bier
  • Warme stroopwafels



Elke zaterdag: verse biologische groenten


Biologische groenten duur? Niet bij Henrikes Farm!

De Fair Streekmarkt is éénmaal per maand maar u kunt wel wekelijks
verse biologische groenten kopen op het Kettingplein. Henrike Kathman
heeft in haar kraam een wisselend assortiment seizoensgroenten, o.a:
  • aardappelen
  • rode, witte, gele en roze bieten
  • wortelen
  • aardperen
  • courgette
  • mierikswortel
  • diverse koolsoorten
  • pompoen
  • pastinaak
  • verse kruiden
  • knoflook
  • diverse soorten ui
  • enzovoorts
Henrikes biologische groenten zijn ook te bestellen via de webwinkel van Bioromeo: http://www.bioromeo.nl/webwinkel/






Proeverij bij de Wereldwinkel

In de wereldwinkel in Emmeloord kon men op zaterdag 13 april een heerlijk currygerecht proeven met pandanrijst, olijfolie, groene currykruiden en noten. Al deze producten zijn te koop in de wereldwinkel. In het gerecht waren ook verse biologische paprika's van Henrikes Farm uit Ens verwerkt.

De geurige pandanrijst komt van een coöperatie van bijna 3000 rijstboeren in Thailand. Ze zijn aangewezen
op één regenseizoen per jaar. Des te belangrijker daardoor is een verantwoorde teeltwijze, die voldoende opbrengt zonder dat de bodem uitgeput raakt. Zo'n 550 boeren hebben de grote stap naar biologische teelt intussen gemaakt. Steeds nieuwe boeren volgen de trainingen, waardoor het aanbod van biologische rijst toeneemt.

De schijven ananas, ook uit Thailand, zijn ingeblikt in hun eigen sap zonder toegevoegde suikers. Hierdoor blijven de natuurlijke eigenschappen van het fruit optimaal bewaard. Niet alleen heel erg lekker, maar ook extra gezond.

Recept: rijst met vegetarische groene kruidensaus
Hoofdgerecht voor 3-4 personen
Bereidingstijd ca. 30 minuten

Ingrediënten
Met uitzondering van de paprika's zijn alle ingrediënten verkrijgbaar bij de Wereldwinkel Emmeloord. 
1 pak pandanrijst
3 paprika's
3 el olijfolie
1 zakje groene curry kruidensaus
1/2 blik ananas op sap
4 el pindakaas
1 zakje cashewnoten gezouten

Bereid de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking. Maak intussen de paprika's schoon en snijd ze in repen. Verhit de olie in een wok of braadpan en voeg de curry toe. Bak tot de geuren vrijkomen. Voeg de reepjes paprika toe en roerbak deze kort. Blus de curry af met een deel van het ananassap. Voeg de pindakaas en ik stukjes gesneden ananas toe en meng alles door elkaar. Laat ca. 8 minuten pruttelen op middelmatig vuur. Serveer met de rijst en garneer met cashewnoten. Eet smakelijk!

Nieuw op de Fair Streekmarkt: handgemaakte zepen

Een nieuwe standhouder op de de Fair Streekmarkt van 27 april: "Lost in the Woods" handgemaakte zeep. Zeep van Lost in the Woods wordt op ambachtelijke wijze volgens de "cold process" methode gemaakt met o.a. een aantal lokale ingrediënten:

Handgemaakte zeep heeft een aantal voordelen ten opzichte van fabrieksmatig geproduceerde zeep. Zo is het van nature rijk aan glycerine dat huidverzorgend en vochtvasthoudend is. In de meeste commerciële
zepen wordt de glycerine uit de zeep verwijderd en gebruikt voor andere producten. De zepen van Lost in the Woods bevatten geen conserveringsmiddelen en kunstmatige kleurstoffen en zijn niet getest op dieren. Lokale ingrediënten zoals geitenmelk en bier zorgen voor extra zachte, rijk schuimende zeep.

Veel mensen hebben problemen met hun huid, bijvoorbeeld allergieën, eczeem of een gevoelige huid. Deze mensen kunnen gebaat zijn bij het gebruiken van handgemaakte zeep. Het is milder voor de huid en droogt de huid niet uit. Vooral als u kiest voor zeep die op natuurlijke wijze geparfumeerd is met etherische oliën of een ongeparfumeerde zeep.

In alle zepen van Lost in the Woods worden minstens 5 plantaardige (deels biologische) oliën verwerkt zoals olijfolie, kokosolie, shea butter, hennepolie, sesamolie, zonnebloemolie, wonderolie en tarwekiemolie. De combinatie van deze hoogwaardige oliën maakt een uitstekende zeep geschikt voor vrijwel alle huidtypes.



"Onze Pasta" Skal gecertificeerd!

Wie eenmaal de verse pasta van "Onze Pasta" heeft geproefd, wil niets anders meer. De smaak die de Flevolandse biologische tarwe er aan geeft, is niet te vergelijken met die van gedroogde pasta of andere verse pasta's.

De tarwe wordt op ambachtelijke wijze gemalen op een molensteen en slechts deels gezeefd zodat de kostbare vezels en mineralen niet verloren gaan. Niet alleen de tarwe van eigen bodem, ook de verse biologische eieren die erin verwerkt zijn geven meer smaak. In tegenstelling tot de meeste pasta's die met water worden gemaakt, voegt "Onze Pasta" ei toe in plaats van water. Dat resulteert in een bijzonder lekkere en voedzame pasta.

Op 9 april ontving Hannie Naus van "Onze Pasta" het Skal-certificaat voor biologische productie! Skal is een onafhankelijke organisatie voor het toezicht op biologische productie in Nederland. Zo kan de consument er van op aan dat wat biologisch genoemd wordt, ook echt biologisch is.



Gezond fastfood: tagliatelle met zalm
Verse pasta heeft een korte kooktijd van slechts 2-3 minuten. Met dit recept heeft u snel een verantwoorde maaltijd op tafel. 

Ingrediënten voor 2-3 personen:
1 pakje verse tagliatelle met Italiaanse kruiden
gerookte zalm
2 bosuitjes
pakje (koks)room of olijfolie
peper en zout

Zet een flinke pan water op en breng aan de kook. Snij ondertussen de zalm in stukken en de bosui in ringetjes. Voeg de pasta toe aan het kokende water en kook het in 2-3 minuten al dente. Giet af en laat goed uitlekken. Meng de tagliatelle met de zalm en bosui, voeg peper en zout toe naar smaak en giet er een scheutje room of olijfolie overheen. Serveer er een verse salade bij. 

"Onze Pasta" heeft een nieuwe website, neem een kijkje op www.onzepasta.nl voor meer informatie, recepten en verkooppunten. Op 27 april staat "Onze Pasta" weer op de Fair Streekmarkt Noordoostpolder.

Twitter: @OnzePasta

Fair Streekmarkt 30 maart

Ondanks de kou en sneeuw lieten de kopers en verkopers zich op 30 maart niet afschrikken en werden er volop paasinkopen gedaan.