Gemeente verlengt vergunning stand Henrikes Farm

De gemeente heeft de vergunning verlengd van Henrikes Farm voor haar wekelijkse standplaats op het Kettingplein in Emmeloord.

Markt juni 2013
Biologische boerin Henrike Kathmann verkoopt elke zaterdag in haar kraam een ruime selectie aan biologische groenten en aanverwante producten zoals eieren, sap, wijn fairtrade producten en ambachtelijke zeep. Alles biologisch en/of fairtrade en zeer betaalbaar! Een groot deel van de groenten kweekt zij zelf, een deel komt van overige biologische telers uit de Noordoostpolder.


Assortiment februari 2013




Recept: snijbiet met quinoia

Snijbiet is een plant die wel 60 cm hoog kan worden. Hij behoort tot dezelfde familie als de biet en werd al in 700 voor het jaar nul gekweekt door de koning van Babylon. Snijbiet wordt vooral om de ribben (nerven) gekweekt  maar het blad smaakt ook heel goed en kan als vervanging van spinazie dienen. De meeste mensen kennen snijbiet als een groene groente met witte ribben maar hij is tegenwoordig ook verkrijgbaar met rode en gele ribben. De gekleurde variant is o.a. verkrijgbaar in de kraam van Henrikes Farm (mits voorradig en in seizoen).


Foto: Henrikes Farm
Ribben en loof hebben verschillende bereidingstijden en worden daarom meestal in verschillende gerechten gebruikt. In dit gerecht worden echter beide gebruikt.


Snijbiet met quinoia
Gerecht voor 4 personen

Ingrediënten
ca. 800 gram snijbiet
4 kopjes quinoia
1-2 teentjes knoflook, in plakjes
zout
vers gemalen peper

Breng 6 kopjes water aan de kook en voeg daar zout naar smaak aan toe. Snijd ondertussen de ribben van de snijbiet in stukjes van ca. 2 cm en het blad in fijne reepjes. Voeg als het water kookt daar de quinoia en de ribben aan toe. Laat dit 10 minuten koken. Voeg dan het gesneden blad en de knoflook toe. Laat nog 5-10 minuten doorkoken. Als het droog kookt, een beetje extra water toevoegen.

Schep op borden met wat vers gemalen peper er overheen.





Week van de Smaak

De 'Week van de Smaak' is de lekkerste week van het jaar. Met honderden smaakactiviteiten door het hele land, brengt Stichting Week van de Smaak gezonde en eerlijke voeding onder de aandacht van een breed publiek. De nadruk ligt daarbij op ambachtelijk, seizoensgebonden, natuurzuiver, duurzaam en streekgebonden.


Het hele jaar door organiseert de stichting allerlei activiteiten die in het teken staan van lekker en eerlijk eten. Het hoogtepunt is jaarlijks de 'Week van de Smaak', dit jaar van 28 september t/m 6 oktober. Een overzicht van de activiteiten die tijdens deze week georganiseerd worden in Flevoland, vind je op de website van Week van de Smaak.

In juni werd tijdens de Fair Streekmarkt Noordoostpolder de 'Flevolandse Held van de Smaak' gekozen. Drie vooraf genomineerde ambachtelijke worstenmakers streden om te titel. Alleen al genomineerd worden voor de Held van de Smaal verkiezing is een hele eer, de selectie is erg streng.

Genomineerde slagerij Pees uit Marknesse staat met een kraam vol heerlijke ambachtelijke worst en een proeverij van erwtensoep op de Fair Streekmarkt tijdens de 'Week van de Smaak' op zaterdag 28 september.

Fruitplukdag bij Vink

Pompoenoogst Henrikes Farm

De pompoenen groeien goed op Henrikes Farm! Op onze receptenpagina vindt u een heerlijk recept met de spaghettipompoen.






Nieuw op de Fair Streekmarkt: Slagerij Pees

Ambachtelijke slagerij Pees uit Marknesse komt de Fair Streekmarkt versterken met een kraam vol verse producten. Naast de heerlijke worsten van Pees, kunt u ook proeven van verse erwtensoep.

Verder als vanouds o.a.:

  • Diverse bieren van Kasparus
  • Verse biologische groenten van Henrikes Farm
  • Biologisch vlees van Galema
  • Groenten, fruit, eieren van Landwinkel Versluis
  • Sap, jams, likeuren en fruit van Boerderijwinkel Verhage
  • Wijn van Wijngaard Maronesse
  • Fairtrade producten in de kraam van Henrikes Farm
  • Verse stroopwafels van Steefies Stroopwafelkraam
  • enz. 

Inspiratie nodig voor een heerlijk streekgerecht? Neem eens een kijkje op onze receptenpagina. Heeft u zelf een recept met streekproducten uit de Noordoostpolder dat u wilt delen, mail het dan (liefst met een foto erbij) naar streekmarktnop [at] gmail . com. 

De eerstvolgende Fair Streekmarkt is op zaterdag 28 september. 


Recept spaghettipompoen met avocadosaus

De spaghettipompoen heet met een reden zo: de binnenkant bestaat als hij gaar is uit lange dunnen slierten. Hij heeft een milde, licht nootachtige smaak die zich makkelijk met andere smaken laat combineren. Mensen die een koolhydraatvrij/arm dieet houden, kunnen deze pompoen gebruiken als vervanging van spaghetti.



Recept spaghettipompoen met avocadosaus
2 personen

1 spaghettipompoen, verkrijgbaar in de kraam van Henrikes Farm, (mits in
seizoen)
1 avocado
9 walnoten
teentje knoflook
sap van een kwart citroen
2-3 el walnootolie, hazelnootolie of olijfolie
peper en zout

Halveer de pompoen en verwijder de kern. Leg de helften ondersteboven in een ovenschaal met een cm water erin. Zet ze in een voorverwarmde oven op 180 graden. Laat ze 25 minuten garen. Keer na 25 minuten de helften om en bestrijk ze met olie. Laat ze nog 15-20 minuten nagaren in de oven.

Bereid ondertussen de avocadosaus:
Maak in een keukenmachine of vijzel 7 walnoten fijn. Verwijder schil en pit van de avocado. Prak de avocado en walnoten door elkaar met het citroensap, peper en zout. Knijp een teentje knoflook uit en voeg dat ook toe.

De pompoen is gaar als het vruchtvlees makkelijk loslaat van de schil. Schraap met een lepel alles eruit en verdeel over de borden. Schep er royaal de avocadosaus overheen. Garneer met de overgebleven walnoten.

Dit is een licht verteerbaar gerecht. U kunt het eventueel aanvullen met aardappelen of pasta en (vegetarisch) vlees. Verse biologische pasta van Flevolandse tarwe kunt u krijgen bij OnzePasta. In de groenten- en fruitkramen  zijn aardappelen te koop (Henrikes Farm en Versluis). Heerlijk biologisch vlees koopt u in de kraam van Simon Galema.

De Fair Streekmarkt is elke laatste zaterdag van de maand op het Kettingplein in Emmeloord. Wekelijks op zaterdag is er een kleine verbindingsmarkt. Henrike staat dan met een kraam vol verse, biologische seizoensgroenten en fruit. Daarnaast verkoopt zij in haar kraam ook fairtrade artikelen en wat andere streekproducten zoals handgemaakte zeep, geitenkaas, wijn, sap en jam.

Wortelloof recepten (niet voor knaagdieren)

Wortelloof is een vergeten groente die vaak zo in de groene bak of de caviakooi belandt. Dat is zonde want het loof heeft een heerlijk kruidige smaak en bevat veel voedingstoffen zoals chlorofyl, mineralen en vitaminen waaronder calcium, kalium, vitamine C en K.

Frisse en kruidige salade
Heel jong wortelloof kunt u rauw gebruiken gecombineerd met jong radijsloof (ook zo'n vergeten groente) in een frisse salade. Snijd beide loofsoorten fijn en besprenkel het met uw favoriete dressing en eventueel wat sesamzaad.

Aardappelpuree met wortelloof
Minder jong loof smaakt heerlijk in aardappelpuree. Snijd de wortelen van het loof af maar laat het touw waarmee ze samengebonden zijn, zitten.  Spoel het loof goed af. Breng een pan water aan de kook en houd het loof ca. 1 minuut in het kokende water. Schud het water eruit en snijd het fijn. Pureer het met gekookte aardappelen, een scheut melk, een klontje boter en peper en zout naar smaak. U kunt de puree indien gewenst nog verder op smaak brengen met een beetje gesnipperde ui en kaas.


Pesto van wortelloof
De groene blaadjes zijn ook zeer geschikt voor het maken van pesto. Blancheer daarvoor een bos loof en snijd de onderste harde delen van de stelen af. Doe de blaadjes in een blender en voeg daaraan toe 2-3 el olijfolie, een teentje knoflook, 100 gram geroosterde pijnboompitten of hazelnoten en een theelepel zeezout toe. Meng het in de blender en voeg indien nodig nog wat extra olijfolie toe. 

Deze pesto smaakt uitstekend bij de verse biologische pasta van OnzePasta



BEEBOX

Anton van Vilsteren, biologisch boer uit Marknesse en mede-oprichter van de Fair Streekmarkt Noordoostpolder, is ook betrokken bij de BEEBOX. De ontwikkeling van een nieuwe, moderne marktroute voor verse, lokale producten.

Op dit moment wordt de BEEBOX geleverd in de Randstad maar de ambitie is om binnen een jaar landelijk te opereren. Wekelijks bezorgt BEEBOX heerlijke verse en veelal biologische producten van boerderijen uit de omgeving bij u aan huis. Niet alleen aardappelen en groenten maar ook fruit, brood, sap, kaas, eieren, vlees, vis, verse pasta, enz. Dat gebeurt via de kortst mogelijke lijn: van teler/producent direct naar de consument thuis. De gezinsbox bevat voldoende voor 2 maaltijden en 2 lunches. Maar u kunt ook kiezen voor de koksbox of de groenten- en fruitbox.


Heeft u interesse in de BEEBOX, kunt u zich nu opgeven. Zodra er genoeg aanmeldingen zijn in een regio, zoekt BEEBOX een franchisenemer en starten zij met de bezorging. Op dit moment heeft BEEBOX al ruim 500 abonnees en dat aantal groeit met 50 per week. Deze week start er bijvoorbeeld een nieuwe franchisenemer in de regio Den Haag/Scheveningen.

Dit is het moment voor iedereen die zich verbonden voelt of wil voelen met hun roots op het platteland van Nederland. Ga naar de website van BEEBOX en meld u aan!

Voor Anton van Vilsteren is het een oude wens om weer een directe verbinding te maken tussen producent en consument, middels sociale media en een slim logistiek proces. De BEEBOX werkt met franchisenemers die wekelijks de box bij de abonnees thuisbrengen en de lege box van de vorige keer weer ophalen. Zij of hij is uw contactpersoon voor complimenten en klachten.

De BEEBOX is gestart met crowdfunding want zij willen graag dat hun klanten ook participant worden in de GREENBEE coöoperatie. Zij willen consumenten een stem geven in het bestuur. En wie betaalt, bepaalt. Op dit moment is er al meer dan EUR 10.000 ingelegd door consumenten en het eerste doel is EUR 50.000. Voor meer informatie hierover en een investeringstoezegging naar http://www.symbid.nl/ideas/3152-beebox.

Lokaal verbouwd voedsel en lokaal geproduceerde artikelen hebben, onder andere, de volgende voordelen:
  • Steunen van de boeren en ondernemers die op de markt een betere prijs krijgen;
  • De consument betaalt vaak wat minder voor de producten dan in de supermarkt;
  • Vergeleken met winkelketens, dragen lokale producenten meer bij aan de plaatselijke economie. Het geld dat zij verdienen, wordt vooral weer geïnvesteerd en uitgegeven binnen de eigen gemeenschap;
  • Het kost minder transport als lokale producten lokaal verkocht worden;
  • Er wordt op markten vaak minder verpakkingsmateriaal gebruikt, dat levert minder afval op;
  • Er is duidelijkheid over de herkomst van de producten: geen gesjoemel;
  • En in een wereld waar door globalisering het verschil tussen landen, steden en dorpen steeds meer verdwijnt, hebben lokale producenten en hun producten een belangrijk onderscheidend vermogen. Zij geven dorpen en steden een herkenbaar en bepalend karakter wat, voor zowel de bewoners van de streek als voor toeristen, zeer aantrekkelijk is.